Cabinet Psihologic

Psihoterapeut Ilinca Badea

Subscribe to Cabinet Psihologic
Jun-6-2011

Confidentialitate

Posted by webmaster under

Protejarea confidentialitatii

Art. VI.2. Psihologii vor proteja confidentialitatea tuturor informatiilor adunate în timpul activitatilor lor profesionale si se vor abtine de la dezvaluirea informatiilor pe care le detin despre colegi, clientii colegilor, studenti si membrii organizatiilor, exceptie facând situatiile: pentru protectia sanatatii publice, pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savârsirii unei fapte penale sau pentru împiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru înlaturarea urmarilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte. Divulgarea, de catre psihologi, a unor date care le-au fost încredintate sau de care au luat cunostinta în virtutea profesiei, daca aceasta este de natura a încalca clauza de confidentialitate, este interzisa.

 Limitele confidentialitatii

Art. VI.3. Psihologii clarifica ce masuri se vor lua pentru protejarea confidentialitatii si ce responsabilitati familiale, de grup ori comunitare au pentru protejarea confidentialitatii, atunci când desfasoara activitati de cercetare sau ofera servicii. Înainte de primirea consimtamântului psihologul va informa clientul cu privire la limitele confidentialitatii si conditiile în care acesta poate fi încalcat, precum si asupra utilizarii posibile a informatiilor rezultate în urma activitatii sale.

 Dezvaluirea de informatii

Art. VI.4. Psihologii pot împartasi informatiile confidentiale cu altii numai cu consimtamântul celor vizati ori de o asa maniera încât cei vizati sa nu poata fi identificati, exceptie facând situatiile justificate de lege sau în circumstante de iminenta sau posibila vatamare fizica sau crima.

Cazurile in care pot fi foslosite sau dezvaluite informatii cu caracter personal sunt:

Dezvaluire: Putem dezvalui si/sau impartasi informatiile cu caracter personal cu alti profesionisti din domeniul sanatatii care va ofera tratament si/sau alte servicii conexe. Acesti profesionisti vor avea o politica de confidentialitate asemanatoare. Informatiile cu caracter personal pot fi deasemenea dezvaluite familiei dumneavoastra, prietenilor si/sau altor persoane pe care alegeti sa ii implicati in ingrijirea dumneavoastra, doar daca sunteti de acord sa procedam in acest fel.

Urgente: Putem folosi sau dezvalui informatii cu caracter personal pentru a notifica sau pentru a asista in notificarea unui membru al familiei ori a oricarei persoane responsabile de ingrijirea dumnevoastra in cazul unei urgente care se refera la ingrijirea dumneavoastra, locatia, starea generala sau decesul dumneavostra. Daca este posibil, va vom consulta cu privire la aceasta utlizare sau dezvaluire a informatiilor cu caracter personal. In conditii de urgenta sau daca dumneavoastra sunteti incapabil, vom apela la decizia nostra profesionala pentru a dezvalui doar acea informatie relevanta pentru ingrijirea dumneavoastra.

La solicitarea organelor juridice: Putem folosi sau dezvalui informatiile cu caracter personal cand acest lucru ne este cerut de lege (hotarari judecatoresti sau administrative, somatii sau alte proceduri legale).

Abuz sau neglijare: Putem folosi informatiile cu caracter personal pentru a le transmite autoritatilor responsabile, in cazul in care consideram ca sunteti o posibila victima a abuzului, neglijarii sau violentei domestice sau o posibila victima a altor infractiuni. Aceste informatii vor fi dezvaluite doar in masura in care este necesara prevenirea unei amenintari serioase asupra sanatatii sau sigurantei dumnevoastra sau a altora.

Responsabilitati legate de sanatatea publica: Vom dezvalui informatii cu caracter personal pentru a raporta probleme legate de un produs medicamentos, reactii la medicamente, expunerea la o anumita boala/infectie si pentru a preveni si controla boala, ranirea si/sau dizabilitatea.

Amintirea/stabilirea programarilor: Putem folosi sau dezvalui informatiile cu caracter personal pentru a va aminti, prin intermediul mesajelor telefonice vocale sau scrise, a cartilor postale sau a scrisorilor, ca aveti stabilita o programare.

Servicii de marketing in domeniul sanatatii: Nu vom folosi informatiile cu caracter personal in scopuri comerciale, cu exceptia cazului in care avem in scris acordul dumneavoastra.

Drepturile dumneavoastra la confidentialitate in calitate de pacient al nostru:

Acces: Pe baza unei cereri scrise, aveti dreptul de a inspecta si de a face copii ale informatiilor cu caracter personal (sau ale unei persoane a carei tutore legal sunteti). Contactati Secretariatul nostru pentru o copie a formularului de cerere. Copiile, daca sunt necesare, se vor elibera contra cost. Daca preferati un rezumat sau o explicatie a informatiei legate de sanatatea dumneavoastra, va putem oferi acest serviciu in schimbul unei taxe. Va rugam contactati secretariatul nostru pentru informatii privind sistemul nostru de taxare.

Amendament: Aveti dreptul de a modifica informatiile cu caracter personal, in cazul in care considerati ca sunt incorecte sau incomplete. In anumite circumstante, cererea dumneavoastra poate fi respinsa.

Dezvaluiri in situatii exceptionale: Aveti dreptul de a primi o lista a dezvaluirilor in situatii exceptionale pe care am facut-o cu privire la informatiile cu caracter personal. (Cand facem o dezvaluire de rutina a informatiei dumneavoastra catre un profesionist pentru tratament nu tinem o evidenta a acestor dezvaluiri de rutina: astfel ca acestea nu sunt disponibile). Aveti dreptul la o lista de situatii in care noi sau partenerii nostri au dezvaluit informatia din alte motive decat cele de tratament, plata sau operatiuni legate de sanatate. Puteti solicita dezvaluiri pentru situatii exceptionale pana la 5 ani in urma fata de data de 1 Noiembrie 2009. Informatia de dinainte de aceasta data nu va putea fi eliberata.

Restrictii: Aveti dreptul de a ne solicita sa impunem restrictii aditionale in folosirea sau dezvaluirea informatiilor cu caracter personal. Nu trebuie sa fim neaparat de acord cu aceste restrictii, dar in cazul in care suntem de acord, ne vom respecta intelegerea (cu exceptia situatiilor urgente). Va rugam contactati secretariatul nostru daca doriti o restrictionare suplimentara a accesului la informatiile cu caracter personal. Aceasta cerere trebuie trimisa in scris.

Intrebari si reclamatii

Aveti dreptul de a inainta o plangere impotriva noastra in cazul in care considerati ca nu am respectat Politica de Confidentialitate. Reclamatia dumneavoastra trebuie adresata Secretariatului nostru. Daca considerati ca v-am incalcat dreptul la confidentialitate sau daca nu sunteti de acord cu o decizie pe care am luat-o in ceea ce priveste accesul la informatia legata de sanatatea dumneavoastra, puteti sa ne trimiteti o reclamatie in scris. Sustinem dreptul dumneavoastra la confidentialitatea informatiei care va priveste si suntem dispusi sa colaboram spre solutionarea oricarei probleme in acest domeniu.

Tags:

Comments are closed.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.