Cabinet Psihologic

Psihoterapeut Ilinca Badea

Subscribe to Cabinet Psihologic
Jun-19-2011

TERAPIA ASISTATĂ DE ANIMALE

Posted by webmaster under

TERAPIA ASISTATĂ DE ANIMALE

DEFINIŢIE : Terapia asistată de animale (TAA)

TAA este o intervenţie direcţionată, deci cu un scop bine definit, în care un animal care întruneşte anumite criterii devine parte integrantă a unui proces de tratament. TAA este realizată şi/sau coordonată doar de către personal instruit în domeniu. TAA poate fi realizată într-o varietate de medii şi poate fi individuală sau de grup. Procesul de realizare a TAA trebuie să fie întotdeauna documentat şi evaluat, necesitând supervizarea de către un profesionist (Delta Society, 2005)“.

Principii ale terapiei asistate de animale

Terapia asistată de animale promovează interacţiunea pozitivă dintre om şi animal prin incorporarea trăsăturilor psihologice, comportamentale şi fizice ale unui animal intr-un mediu terapeutic, cu scopul de a facilita procesul de recuperare a unui pacient care necesită ingrijire medicală fizică şi/sau psihică (Chandler, 2005).

Sesiunile TAA pot fi integrate in terapii individuale sau de grup şi pot fi utilizate pe diverse clase de varstă şi in diverse medii (spitaliceşti, ambulatorii, familiale, instituţii educaţionale, centre de detenţie ş.a.m.d.).

Este cunoscut faptul că intre oameni şi animalele de companie (in special caini şi pisici) există o tendinţă naturală de formare a unei relaţii de ataşament, bazată pe empatie şi afecţiune (Chandler, 2005). Datorită acestei tendinţe naturale, in timpul sesiunilor TAA, un animal de terapie are ca sarcină de baza să fie el insuşi, iar relaţia client-animal de terapie se va construi de la sine.

In literatura de specialitate există studii care consideră legătura client-animal de terapie ca fiind asemănătoare cu legătura om-animal de companie.

Din perspectiva definiţiei date de Ianuzzi şi Rowan, legătura om-animal de companie este autentică dacă in deplineşte următoarele condiţii:

• Implică o relaţie continuă, nu una temporară;

• Produce nu doar un beneficiu, ci mai multe beneficii semnificative atat pentru om, cat şi pentru animal;

• Implică o relaţie voluntară şi bidirecţională.

Relaţia client-animal in TAA nu se aşteaptă să atingă nivelul de ataşament al unei legături care se dezvoltă intre o persoană şi animalul de companie al acesteia. Cu toate acestea, relaţiile client – animale de terapie, deşi mai scurte decat cele dintre om şi animalul de companie, sunt de cele mai multe ori pozitive şi puternice.

O intrebare frecvent pusă de clinicieni este: De ce să fie implicate animalele în terapie? In lucrarea Terapia asistată de animale în consiliere (Chandler, 2005) sunt expuse modurile in care prezenţa unui animal poate să influenţeze dinamica unui proces de terapie. Acestea sunt următoarele (după Chandler, 2005):

• Dorinţa de a petrece timpul cu un animal de terapie ar putea creşte motivaţia clientului de a participa la terapie.

• Atenţia clientului ar putea fi mutată dinspre disconfortul asociat unei anumite condiţii (de exemplu, durere) spre interacţiunea cu un animal de terapie, in sensul maximizării eficienţei unei şedinţe terapeutice.

• Clientul ar putea să beneficieze de grijă şi afecţiune prin intermediul interacţiunii fizice cu animalul de terapie (mangăiat, atingere).

• Clientul ar putea beneficia de acceptare necondiţionată din partea animalului.

• Clientul ar putea experienţia plăcere şi bucurie in urma interacţiunii cu animalul.

• Clientul ar putea să stabilească mai uşor o relaţie bazată pe incredere cu un psihoterapeut capabil să interacţioneze cu un animal, decat cu un psihoterapeut care nu demonstrează această capabilitate.

• In unele cazuri, datorită unor caracteristici specifice ale condiţiei clientului, acesta ar putea să realizeze activităţi şi să atinga obiective pe care nu le-ar putea atinge fără asistenţa unui animal de terapie.

Este important să existe o deschidere a clientului spre interacţiunea cu un animal de terapie. Studiile din literatura de specialitate indică faptul că, chiar dacă in general prezenţa unui animal aduce confort şi plăcere, in unele cazuri pot să nu existe diferenţe semnificative intre rezultatele terapiei cu intervenţii de tip TAA şi cele ale programelor de terapie fără intervenţii TAA.

In general, cele mai multe intervenţii de tip TAA sunt asociate cu beneficii psihosociale şi psihofiziologice, cum ar fi: creşterea longevităţii pacienţilor cardiaci, scăderea tensiunii arteriale la pacienţii varstnici, scăderea nivelului de stres şi a nivelului de anxietate la copiii cu diferite tulburări de dezvoltare (emoţionale şi comportamentale), creşterea nivelului de socializare, in cazul delicvenţilor juvenili etc.

Relaţia dintre un client şi animalul de terapie nu este menită să fie un substitut al relaţiei dintre terapeut şi client. Dimpotrivă, rolul ei este de a facilita pe cat posibil formarea unei relaţii adecvate intre terapeut şi client

Tags:

Comments are closed.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.